Handige tips voor als uw slot niet open gaat

verroest slot

Sleutel gaat niet meer in slot

U komt thuis en probeert de sleutel in het te steken, maar merkt dat het slot eigenlijk heel erg moeilijk en stroef gaat. U krijgt de sleutel bijna niet meer in het slot. En wanneer u eindelijk de sleutel in de cilinder heeft draait de sleutel niet in het slot. Helaas overkomt dat ons allemaal wel eens in de zoveel tijd. Een slot gaat namelijk net als andere producten niet eeuwig mee. Wanneer de sleutel in het slot klemt betekent dit gelukkig niet meteen in alle gevallen dat uw slot kapot is. Vandaag besteden we in dit artikel aandacht aan hoe u met een klein beetje onderhoud waarschijnlijk bijna kosteloos nog jaren plezier kunt hebben van uw slot.

Controleer uw sleutels

Een sleutel kan alleen een slot opendraaien wanneer de sleutel perfect recht is. Dit lijkt voor de hand liggend, maar vaak staat u er niet bij stil als uw sleutel per ongeluk is gebogen. De sleutel past dan niet meer in het slot. Probeer dan nooit de gebogen sleutel in het slot te doen. Een sleutel kan daardoor vast komen te zitten in het slot, afbreken, of de binnenkant van de cilinder (de veertjes, palletjes, etc) onherstelbaar beschadigen. Wanneer u constateert dat de sleutel gebogen is kunt u het beste een nieuwe sleutel laten bijmaken. Wij adviseren u daarnaast ook een extra reservesleutel te laten maken voor het geval dat. De kosten hiervan zijn immers maar een paar euro.

Ook kan het zijn dat de sleutel vies is en er kleine deeltjes zand in de groefjes zitten. Wanneer u dit constateert dient u de sleutel goed schoon te maken om beschadigingen aan uw cilinderslot of ander slot te voorkomen. Hierna kunt u de sleutel alsnog gewoon in het slot steken.

Slot gaat niet open

De sleutel zit vast in het slot van de deur. Wij weten als geen ander dat het bijzonder vervelend is wanneer uw slot echt niet meer open gaat met de sleutel. Dit komt vaak doordat uw deurslot klemt. Ook kan het zijn dat het deur slot is geblokkeerd. Wanneer de sleutel vast zit in de cilinder en het cilinderslot niet meer open gaat is het belangrijk voorzichtig te werk te gaan. Gaat u hardhandig te werk, dan kunt u namelijk de binnenkant van het slot beschadigen. In de volgende alinea leest u wat u kunt doen als het cilinderslot blokkeert.

Slot kapot, of zijn er andere goedkope oplossingen?

Zoals we eerder benoemden is uw cilinderslot niet automatisch kapot wanneer u het deurslot niet kunt openen. Vaak vergt een deur slot gewoon wat onderhoud op zijn tijd. Bij een nieuw geplaatst cilinderslot zit namelijk altijd een beetje vet, olie of smeermiddel in het slot om het slotmechanisme gesmeerd te laten draaien. Een oud(er) slot is meestal vaker gebruikt waardoor het slot een onderhoudsbeurt nodig heeft op zijn tijd. Het kan namelijk zijn dat door vuil of beginnende roest de veertjes in het cilinderslot vast gaan zitten. Als gevolg hiervan zal het zijn dat de cilinder niet meer ronddraait. Met tijdig smeren van het slot voorkomt u dit soort narigheden.

griffon slotspray spuiten in slotEen goedkope oplossing om het slot en de sleutel goed te smeren is slotspray of WD-40. Slotspray en WD-40 voor een cilinderslot is in bijna elke doe het zelf winkel te koop. Waar u bij de Gamma of de Praxis ongeveer 6 euro betaalt voor Griffon slotspray, kunt bij de Action of Hema zelfs voor 3 tot 4 euro een spuitbus WD-40 kopen. Andere middelen die u kunt gebruiken om uw slot te smeren zijn siliconenspray, olijfolie, slot olie, of grafiet.

Hoewel deze smeermiddelen ideaal zijn wanneer uw slot vast zit, is het ook goed om uw cilinderslot preventief te smeren. Met preventief smeren van het slot voorkomt u namelijk dat er vocht in het slot kan blijven zitten. Het voorkomen van vocht in het slot zorgt er op zijn beurt weer voor dat er zich geen corrosie (roest) in het slot vormt.

Kies altijd voor goede kwaliteit sloten

Is uw slot echt niet meer te redden dan moet u de sloten laten vervangen. Koop dan nooit zomaar nieuwe sloten, maar laat u altijd goed informeren door een deskundige slotenmaker. Een professionele slotenmaker Amersfoort weet namelijk precies wat de laatste vindingen zijn op het gebied van veiligheid. Daarnaast kan hij u ook vertellen wat voor sloten werken en welke eigenlijk alleen maar schijnveiligheid bieden. Bovendien kan hij u precies vertellen welk slot een goede keus is binnen uw budget zodat u nooit teveel betaalt.